Besinler Sağlık ve Diyet Sağlıklı Beslenme

Hırsınızı yemekten almayın… 

Hırsınızı yemekten almayın…

Depresyona girenler stres hormonu yüzünden daha çok yemek yeme ihtiyacı hissediyor…Bazı durumlarda normal yeme alışkanlıklarının değişmesinden çeşitli hastalıklara kadar pek çok faktörün şişmanlığa sebebiyet verdiğine işaret eden Endokrinoloji Uzmanı Doç. Dr. Gürcan Kısakol, bunlardan birinin de depresyon olduğunu söyledi. 

HORMONLAR DOĞRUDAN ETKİLİ…

Vücut kimyasının değişmesine sebep olan depresyon sırasında stres hormonunun salgılanma miktarının arttığını, kişinin hissettiği stresi durdurmak için daha fazla yiyerek ya da abur cubur atıştırarak bir nevi ‘tatmin’ aradığını anlatan Kısakol, hormonların vücutta
kilo dengesini sağlamakta çok önemli rol oynadığını bildirdi.Kısakol, kilo üzerinde etkili bazı hormonlar hakkında şunları söyledi: “Tiroid hormonları, kortizon ve insülin hormonu gibi hormonlar, kilo üzerinde doğrudan etkili. Diyelim bir kişide diyabet gelişecekse önce şişmanlık ortaya çıkıyor.

HERŞEY DEPRESYONLA BAŞLIYOR…

Acılı Ezme Tarifi - Meze Tarifleri - En Güzel Yemek Tarifleri
Hırsınızı yemekten almayın…

Şişmanlayan kişide yağlanma görülüyor sonra insülin direnci gelişiyor. Bu olumsuz değişim, diyabete kadar gidebiliyor. Şişmanlığa yol açan bir başka amil ise böbrek üstü bezlerinin çok çalışması. Obezlerde kortizonun yağ dokusunda da fazla salgılandığı görülüyor.

Bu hormonun fazla salgılanması sonucunda daha fazla kilo alınıyor. Hipotiroidi de farklı bir etken. Depresyona giren kişide stres hormonlarının artışı da şişmanlamaya sebebiyet veriyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »